Blodbadet

Boken Blodbadet

– Skynda dig! skrek Eskil och vände sig om mot Olof, som försökte kryssa mellan människorna.

De flesta rusade mot Stortorget för att se vad som hände, men några var på väg åt andra hållet. Olof höll på att krocka med en gris, som inte visste vart den skulle fly.

Utanför ingången till Storkyrkan hade en kvinna fallit på knä. I handen höll hon ett träkors som hon lyfte upp mot himlen.

På Stortorget hade soldater ställt sig i en tät ring.

Olof, 12 år, reser från Brännkyrka till Stockholm för att söka arbete. Stockholm skiljer sig mycket från det som Olof är van vid. Här är råttorna stora som katter, katterna stora som smågrisar och husen står så tätt att man inte kan gå mellan dem. Olof blir vän med tvillingarna Elin och Eskil som bor i staden.

Stockholm håller på att förbereda sig för att kung Kristian ska komma på besök. Ett besök som slutar med förskräckelse för stadens invånare, och Olof hamnar mitt i händelserna …

Blodbadet – Olofs äventyr i Stockholm är en barnbok som utspelar sig år 1520, när medeltiden håller på att gå över i Vasatiden.

Blodbadet, Gudarnas krig och Det går en mördare lös är utgivna på förlaget Liber och ingår i konceptet ”Svenska med SO” – som kombinerar skönlitteratur med det centrala innehållet i SO-ämnena för mellanstadiet. Mer om Blodbadet på Libers hemsida.

Läs ett utdrag

Lärarstöd

Filmklipp

Stockholmskällan om Blodbadet

Grunden till blodbadet, kung Kristians svek och de grymma avrättningarna vävs smidigt in i berättelsen. Historieskrivningen är modern utan nationalistiska förenklingar. Den sociala skildringen är bitsk. De många fattiga har ytterst små möjligheter medan de rika förser sig. Även prästerskapet står på de besuttnas sida. Här finns dock plats även för vänlighet och hjälpsamhet, oftast mellan fattiga likar. Stadsmiljön upplevs genom Olofs ögon, vilket ger liv åt beskrivningarna. Handlingen är spännande som i en äventyrsbok.

– BTJ/ Gunnar Åberg, BTJ-häftet nr 11, 2018.